Din hørelse


Ørets anatomiHøretab forbindes ofte med den tredje alder. Selvom risikoen for høretab stiger med alderen, er en overraskende stor del af mennesker med høretab meget yngre, end man forestiller sig. Trafik, maskiner og musik er støjende elementer, der kan være med til at forårsage høretab – uanset alder.

På verdensplan lider mere end 500 millioner mennesker af høretab – i større eller mindre grad. Du kan være en af dem. Hvis du er, kan et høreapparat hjælpe dig med at få det bedste ud af den hørelse, du har tilbage.

Der findes forskellige former for høretab:

Perceptivt høretab

Den mest almindelige form for høretab er det perceptive. Det perceptive høretab opstår i det indre øre, hvor de små hårceller knækker, eller i ørets nervesystem. Et perceptivt hørtab kan være arveligt,medfødt,aldersbetinget,forårsaget af støj mm. Et perceptivt høretab er permanent og kan ikke behandles medicinsk, – men det kan forbedres væsentligt ved brug af høreapparat.

Konduktivt høretab

Det konduktive høretab opstår i det ydre øre eller i mellemøret. Årsager til konduktivt høretab kan være:

  • Ørevoks
  • Otosclerose
  • Hul på trommehinden
  • Brud på knoglekæden
  • Betændelse i mellemøret
  • Misdannelser af ydre øre
Et konduktivt høretab er ikke nødvendigvis permanent og kan afhjælpes medicinsk.

Blandet høretab

Det kan hænde, at du lider af perceptivt og konduktivt høretab samtidig. Denne tilstand kaldes blandet høretab og kan behandles medicinsk og/eller med høreapparat.

 

(tekst: www.gnresound.dk , illustration: medicalgraphics.de)